Pôvab frankofónnej Kanady : zaujímavosti a tipy

20.02.2024

Unikátny pohľad a výcuc z môjho nedávneho rozhovoru s franco-kanaďanom, Mathiasom, v rámci podcastovej série Rencontre Authentique

Prírodné a kultúrne bohatstvo Kanady a najmä jej frankofónnej časti Québecu ma poslednú dobu dosť fascinuje. Taktiež už dlhšiu dobu premýšľam nad tým sa tam vydať a troška to preskúmať. Kým sa tak však stane prinášam ti túto tému, o ktorej sa dá zaujímavo rozprávať aj na hodinách francúzštiny či počas samoštúdia. 

Pozrime sa na úvod na nejaké zaujímavé čísla z oficiálnej stránky kanadskej vlády :

🍁 Kanada má takmer 35 miliónov obyvateľov, z ktorých 22,8 % má ako prvý úradný jazyk francúzštinu

🍁 Väčšina francúzsky hovoriacich, približne 85,4%, žije v Quebecu. Zbytok je rozptýlený v iných regiónoch krajiny (Nouveau-Brunswick 31,8 %, Ontario 4,1 %)

Skús si položiť otázku : Čo ti napadne ako prvá vec, keď sa povie Kanada? Quelle est la première chose qui te vient à l'esprit lorsque tu penses au Canada ?

Položila som ju aj kamošom v mojom okolí, ktorí navštívili Kanadu (dovolenkovo alebo pracovne). Fotkami ti znázorním, čo bolo v odpovediach spomenuté najčastejšie. Môžeš si tak obrázky vo francúzštine opísať a porovnať či sa nejakým spôsobom podobajú tvojim odpovediam.

Les lacs aux eaux cristalinnes / Photo source

Les animaux sauvages / Photo source

Le français 'différent' 

La poutine / Photo source

Le sirop d'érable / Photo source

Vedel*a si, že Kanada už dvakrát zažila referendum na osamostatnenie Québecu?  No a naposledy, v roku 1995, to neprešlo o menej než 1 percento. 

La top tradícia v Québecu!

Un repas à la cabane à sucre

Obdobie zberu miazgy pre následnú výrobu javorového sirupu je veľmi krátke a deje sa tak koncom zimy (zvyčajne v mesiacoch marec - apríl).

Proces výroby spočíva v prevarení a odparovaní. Len na predstavu, na výrobu jedného vedra javorového sirupu je potreba 40 vedier miazgy.

Jednou z tradícií je návšteva cukrovej chatrče! 🏠 La cabane à sucre 🏠 Ide o netradičnú reštauráciu, kde sa podávajú quebecké jedlá, omelety, mäso, fazule.... no a to všetko doplnené, ako inak, javorovým sirupom!

Plánuješ navštíviť frankofónnu Kanadu? 

Čo je dobré vedieť :

🍁 Pri zmene peňazí a konverzii z eura na kanadský dolar budeš gagnant(e)

🍁 Zima býva dĺha, niekedy až 6 mesiacov

🍁 Ceny, ktoré uvidíš napísané v obchodoch nie sú konečné. Pri pokladni ti k výslednej cene ešte pripočítajú daň

🍁 Náklady na život sú o niečo vyššie než vo Francúzsku, ale za točené pivo zaplatíš menej (cca 5$)

🍁 Prepitné je povinné. Tip-suj tak medzi 13 - 15%

🍁 Priprav sa, že parkovanie je veľmi chaotické (a to aj pre samotných obyvateľov)

🍁 Najlepšie obdobie na návštevu podľa Mathiasa : mesiace máj – jún, vďaka zaujímavým udalostiam a festivalom (festival de jazz, festival de francophonie) alebo koniec sep – zač. októbra najmä pre milovníkov potuliek v prírode, kedy lesy hýria nespočet farbami a je to doslova archi beau !

Láka ťa započúvať sa do rozmanitosti quebeckého prízvuku ? 

Rozhovor si môžeš vypočuť na Youtube, Spotify alebo mojom webe

Les expressions québecoises

Na záver som sa Mathiasa pýtala na nejaké typické quebecké výrazy. 

Asi jeden z tých najznámejších je tabarnak. Ako mi vysvetlil Mathias, väčšina nadávok pochádza z prostredia katolíckej cirkvi, táto v súvislosti s kostolným svätostánkom (en référence au tabernacle d'église)

Il s'habille comme la chienne à Jacques quelqu'un qui est mal habillé

C'est pas une 100 watts = sert à dire de quelqu'un qu'il n'est pas intelligent

Grosse corvette petite quéquette pour dire de quelqu'un qu'il a acheté une grosse voiture dans le but de cacher qu'il a un petit membre


Ďakujem, že si dočítal*a až sem! 🤍 

Určite mi daj vedieť do komenátra ak si navštívil*a frankofónnu Kanadu, prípadne inú časť Kanady, ako sa ti tam páčilo a ktoré miesta by si odporúčil*a?