Vianoce vo Francúzsku: netradičné tradície
Zaujímavosťou je pôvod samotného slova Réveillon, ktoré pochádza z francúzskeho slovesa réveiller, čo znamená "zobudiť" alebo "prebudiť".
V hlave mám konkrétne jedlo. Zadávam do googlu jeho francúzsky názov. (Ak neviem googlim).
Ešte neviem čo chcem variť. Mám 3 ingrediencie, ktoré chcem použiť. Zadávam do googlu názvy ingredienci + recette. Občas to robím a vyhodí to vcelku dobré recepty.
Exemple : riz - champignons - recette. Viď. obrázok.
Absolútne nemám páru, ale viem, že chcem niečo vegetariánske 👉 recette végétarienne. Prípadne zvolím typ kuchyne, na ktorú mám chuť 👉 recette cuisine indienne. Alebo chcem variť kuracie mäso 👉 recette poulet a pod.
Recept čítam vo francúzštine, prekladám si hlavné veci aby mi bol text zrozumiteľlný. Vypisujem nové slovíčka (zo svk do fr). Púšťam sa do varenia. Odporúčam pridať aj francúzsku hudbičku.
Aaaaaa upsík pred tým, než sa pustím do varenia, zisťujem, že potrebujem dokúpiť pár ingrediencií. Ďalšia super možnosť pre mňa ako byť v kontakte s jazykom. Píšem si nákupný zoznam rovno po francúzsky na post-it alebo do mobilu.
Nemusí ísť len o varenie. Ak nevaríš, vyber si inú aktivitku tvojmu srdcu blízku.
Je úplne jedno aký typ aktivity si vyberiš, dôležité aby ťa to bavilo. Odporúčam stanoviť si dĺžku boostni výzvy. Ja som si dala mesiac. Tým pádom počas jedného mesiaca som vyhľadávala recepty jedine po francúzsky. Ďalší mesiac si napríklad môžeš vybrať inú aktivitu, na ktorú zameriaš svoju pozornosť.
Teraz už sľúbený tématický recept na
Pod receptom nájdeš odkaz na video a vybranú slovnú zásobu. Určite si pozri celé video pred tým než sa pustíš do pečenia. Nájdeš tam všetky detaily a rovno si precvičíš aj compréhension orale 💪
Préchauffez le four à 175°C. Pelez le potiron avant de le découper en cubes. Mettez-le ensuite à cuire dans une casserole avec le beurre, le sucre, la cannelle, le gingembre, le zeste d'range et le jus d'orange pendant au moins 20 minutes. Vérifiez la cuisson et laissez refroidir un peu. Ajoutez ensuite le rhum, les œufs, la farine et la levure chimique. Enfournez pendant 30-40 minutes.
Vidéo disponible ici.
🎃 VOCABULAIRE 🎃
le zeste d'orange : pomarančová kôra
le potiron : tekvica
le gingembre : zázvor
la cannelle : škorica
le sucre cassonade : hnedý cukor
la fécule de maïs : kukuričný škrob
mijoter : dusiť (na miernom ohni)
peler : olúpať
découper en cubes : nakrájať na kocky
enfourner : dať do rúry
mixer : rozmixovať
chemiser le plat (beurre et farine) : vymastiť plech (máslom a múkou)
✨ Bon appétit! ✨
Zaujímavosťou je pôvod samotného slova Réveillon, ktoré pochádza z francúzskeho slovesa réveiller, čo znamená "zobudiť" alebo "prebudiť".
Možno to poznáš… Začneš s obrovským nadšením, no udržať si motiváciu na rovnakej úrovni už býva výzva. Pretože pri učení francúzštiny prechádzame rôznymi fázami – od eufórie cez frustráciu až po isté výkyvy, ktoré sú úplne normálne. Ak sa v tom spoznávaš, mám pre teba tri tipy, ako motiváciu znova nakopnúť. Vyber si ten, ktorý ti najviac sedí, a...
Premýšľaš nad dovolenkou, kde využiješ francúzsky jazyk? Miluješ more, hory a prírodu? V tomto prípade pre teba Korzika môže byť nezabudnuteľnou destináciou. Podelím sa s tebou o moje zážitky, dozvieš sa niečo málo z korzickej histórie, ale hlavne dostaneš tipy na miesta a krásne túry 🩵